Wat vervelend

vraagtekenpoppetje 2 We hebben het vandaag over emoties. Welke Nederlandse woorden kennen ze daarvoor? Iedereen doet enkele duiten in het zakje en zo komen we een heel eind. Woedend, chagrijnig, jaloers, ze kennen er veel. Tot slot bevraag ik er nog een paar extra. Kennen ze het woord voor proud? voor shy? En wat is bored? Daarop weet niemand het antwoord, vertwijfeld kijken ze elkaar aan. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Ik wacht even en geef dan zelf maar de oplossing: verveeld. Aha. Het komt van het werkwoord vervelen, leg ik uit. Zich vervelen betekent to be bored. De altijd kritische man uit Oost-Europa kijkt me aan en lacht; er gaat hem een lichtje op: dus vervelend betekent boring! Ehh..nee. Dat niet. Zijn wenkbrauwen gaan omhoog. Mijn brein draait op topsnelheid. Hoe leg ik dit nou weer uit? ‘Als iemand je vertelt dat zijn vrouw griep heeft, kun je prima ‘Wat vervelend’ zeggen. En dat betekent echt niet dat het een saai verhaal is, boring.’ Wat dan wel? Nou, dat het erg is, maar niet zo héél erg. Als je een lekke band hebt met je fiets is dat ook vervelend en niet bepaald boring want er is werk aan de winkel. Hoe logisch zou het niet zijn geweest als naast verveeld voor bored gewoon vervelend had gestaan voor boring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s